Брой 21
11 май 2015
Отбелязахме 10 години от подписването на договора за присъединява на Р България към ЕС. Отбелязахме денят на Европа. Отново на десето число издадохме Бюлетин за рибата, който за пореден 21 път е пред вас и ви предоставя актуалните новини и информация, за това което се случва в сектор рибарство от нашата страна и Европа. Положителният резултат от всичко до тук през последното десетилетие е: увеличаване на производството на риба, увеличаване на износа на риба , увеличаване на заетите в сектора , увеличение на консумацията на глава от населението в Р България и увеличаване на печалбите в сектора. Всичко това нямаше да се случи ако не беше приемането ни в ЕО, което даде права на всички за свободната търговия с риба в Европа и света.
На 21.04.2015 г . Министър на Земеделието и Храните г-жа Десислава Танева прие представители на Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ на среща в МЗХ. Срещата беше по настояване на най-голямата браншова асоциация, която обединява представители на всички подсектори в страната. Предварително бяха заявени теми за разговор:
Министър Танева прие лично в зала „Малък колегиум“ Управителния съвет на БГ ФИШ. Присъстваха още Заместник Министъра по европейските фондове в МЗХ г-н Грудев, Зам. Изпълнителният Директор на ИАРА г-н Галин Николов, Ръководството на новата дирекция по рибарския фонд в МЗХ, който от вчера с обнародването на ПМС №90 от 16.04.2015 г. е новия управляващ орган на Програмата за морско дело и рибарство.
Асоциация БГ ФИШ
Публикувано законодателство на ЕС през месец април 2015 г.
Генерална комисия за Средиземно и Черно море
Решение (ЕС) 2015/674 на Съвета от 20 април 2015 година за приемане, от името на Европейския съюз, на измененото Споразумение за създаване на Генерална комисия по рибарство за Средиземно море
Изменено Споразумение за създаване на Генерална комисия по рибарство за Средиземно море
Риболов и аквакултура:
Поправка на Регламент (ЕС) № 1379/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2013 година относно общата организация на пазарите на продукти от риболов и аквакултури, за изменение на регламенти (ЕО) № 1184/2006 и (ЕО) № 1224/2009 на Съвета и за отмяна на Регламент (ЕО) № 104/2000 на Съвета ( ОВ L 354, 28.12.2013 г. )
Европейски фонд
Делегиран регламент (ЕС) 2015/616 на Комисията от 13 февруари 2015 година за изменение на Делегиран регламент (ЕС) № 480/2014 на Комисията що се отнася до позоваванията в него на Регламент (ЕС) № 508/2014 на Европейския парламент и на Съвета
Корабоплаване
Поправка на Директива 2006/87/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 година за установяване на техническите изисквания за плавателни съдове по вътрешни водни пътища и за отмяна на Директива 82/714/ЕИО на Съвета ( ОВ L 389, 30.12.2006 г. ) (Специално издание 2007 г., глава 07, том 18)
Безопасност на храните
Решение за изпълнение (ЕС) 2015/545 на Комисията от 31 март 2015 година за разрешаване на пускането на пазара на масло от микроводорасли Schizochytrium sp. (ATCC PTA-9695) като нова хранителна съставка съгласно Регламент (ЕО) № 258/97 на Европейския парламент и на Съвета (нотифицирано под номер С(2015) 2082)
Може ли всяко вещество да се използва като добавка в храните?
Само добавки, които са включени в законодателството на ЕС могат да се добавят към храната и това може да стане само при определени условия. Добавки, които не предизвикват опасения от токсикологична гледна точка могат да се добавят в почти всички преработени храни. Примери за такива добавки са: калциев карбонат (Е 170), млечна киселина (Е 270), лимонена киселина (Е 330), пектини (E 440), мастни киселини (Е 570) и азот (Е 941).
За други добавки, употребата е по-ограничена, например:
• натамицин (E 235) може да се използва като консервант за повърхностна обработка на сирене и сушени колбаси
• ериторбатна киселина (Е 315) може да се използва като антиоксидант само в някои месни и рибни продукти
• натриев фероцианид (E 535) може да се използва само като антислепващ агент в готварска сол и нейните заместители
Могат ли добавки да се използват във всички хранителни продукти?
В някои хранителни продукти, използването на добавки е силно ограничено. За непреработените храни като мляко, пресни плодове и зеленчуци, прясно месо са разрешени само малък брой добавки. Колкото повече се преработва даден хранителен продукт, толкова повече добавки са разрешени и използвани. Сладкарските изделия, пикантни закуски, ароматизирани напитки и десерти са продукти, попадащи в тази категория на силно преработени храни, където много от добавките са разрешени за употреба.
За статията са използвани материали от БАБХ.
Всичко от неръждаема стомана със сертификат ISO 9001 само с РЕМКО ООД
За да сте сигурни и спокойни за качеството на вашето оборудване и за безопасността на храните и продуктите, които произвеждате оборудвайте вашето производство с изделията на фирма „РЕМКО ЕООД“. Производственото предприятие предлага всички видове обработка на неръждаеми метали, изработка на уреди и машини, за фармацевтичната и хранителната индустрия. Изработка на резервни части и нестандартно оборудване, реновиране на стари машини. Всички видове монтажни дейности, касаещи изграждането или ремонта на цехове и обособени производствени площадки. Монтаж на т.н. орбитално заварени тръбопроводи за чисти флуиди. Изработка или ремонт на резервоари и съдове до 50куб.м. . Филтри или филтърни групи, позволяващи каскадно пречистване на флуиди и газове.Проектиране на машини и съоръжения. По-големи наши клиенти са: БАЛКАНФАРМА-РАЗГРАД, БАЛКАНФАРМА-ТРОЯН, БАЛКАНФАРМА-ДУПНИЦА, БИОВЕТ АД, БИОТРЕЙД БЪЛГАРИЯ, Българска Роза - Севтополис гр.Казанлък, Унифарм, Селурфарма, Биотрейд, Лавена, АМИЛУМ България, ПИК-КО, ПРЕСТИЖ 96, ПИЛКО, ТЕСИ, МАКСИНВЕСТ, МЛИН, БГАГРО, ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2. Изработваме от неръждаема стомана нестандартни: неръждаеми мивки със сушилници, маси, шкафове, пейки, съдове, уреди, контейнери, колички, безръбови подови сифони, скари, тръбопроводи, дозиращи машини за течни и прахобразни веществата. Устройства за производство на чиста - антибактериална вода, стерилизатори, смесители за вещества с различни корозивни свойство и агрегатни състояния. Изработваме еднокамерни и двукамерни цистерни до 50 куб.метра, топилни шкафове, камери за дефростация с електронно управление за време, температура и други параметри, компютърно зададени и следени показатели, шнекове, машини за почистване на маркучи и меки връзки, гребла за сняг и други насипни материали с универсално прикачване към всякакъв вид машини. Проектираме и изработваме по поръчка на клиента всичко за хранителната и фармацевтичната индустрия.РЕМКО ООД-Реже, стърже, заварява и качество предлага.Всичко за нас можете да видите на интернет страницата тук: www.remco-bg.com, запознайте се с нашата презентация тук.
Лице за контакти: инж. Александър Георгиев, GSM +359 886 440 064, e-mail: office@remco-bg.com
|
|
MAYEKAWA EUROPE nv/sa - Индустриална хладилна техника |
Най-големия производител на черни черноморски миди у нас. Бляк Сий Шелс
Три хиляди и петстотин тона миди до 2016 година. Фирмата успешно си партнира с ирландски инвеститори и разполага с модернооборудване на световно ниво, разработено според спецификата на региона за култивирани на миди в Черно море. Със съдействието на специалисти в конкретно подбраните акваториални води през 2010 г. близо до гр. Каварна бе изградена инсталацията, за култивиране на черни миди, които са с изключително качество и гарантирана безопасност за консуматора. Непрекъснатия мониторинг, интензивните лабораторни анализи, както и гарантираното качество на водите превърнаха продукцията на мидената ферма в конкурентен продукт на нашия и на редица международните пазари. Вкусовите качества на мидата са известни отдавна и потребителското търсене се увеличава.
Към момента производството надхвърля 1000 т. Очакванията на компанията са през следващите няколко години производството да достигане до 3500 т. продукция на година. Мрежата на разпространение обхваща цялата страна.
И вие можете да опитате вкуса на Бляк Сий Шелс мидите.
Контакти: gajdaus@yahoo.com, office@blackseashells.com
Лице за контакти: Найден Станев, +359887253329
Предстоящи международни събития юни
Growth in Blue Bio-economy
2-3 June, 2015
Torshavn, Faroe Islands
Tel.: +298 35 30 30
Asmundur.Gudjonsson@fisk.fo
www.norden2015.fo
10th Baltic Sea Science Conference
15-19 June, 2015
Riga, Latvia
Tel.+371 67601995
anda.ikauniece@lhei.lvl
www.bssc2015.lv
The International Symposium on Genetics in Aquaculture
21-27 June, 2015
Santiago de Compostela, Spain
Tel. Fax:+34 982 822428
info@isga2015.com
www. isga2015.com
Условията за реклама в Бюлетин за рибата ще намерите на тази страница.
Можете да намерите стари броеве на Бюлетина на нашия сайт - www.fishnews.bg.
Харесайте нашата Фейсбук страница!